Plakja është një proces natyror që lidhet me një sërë faktorësh që lidhen me stilin tonë të jetesës. Ato ndikojnë në shpejtësinë, por edhe në ashpërsinë e sëmundjeve që shfaqen ndër vite. Ekzistojnë një sërë mekanizmash të plakjes, të tilla si mutacioni i gjeneve, funksioni i reduktuar i qelizave dhe veprimi oksidativ i radikaleve të lira.
Mënyra moderne e jetesës është e lidhur me këta faktorë, duke rezultuar në përshpejtimin e procesit të plakjes, me efekte të konsiderueshme në pamjen e jashtme dhe shëndetin. Radikalet e lira janë shumë agresive dhe reagojnë me çdo molekulë organike duke krijuar dëme, të cilat shpesh janë shkatërruese për qelizën dhe çojnë në sëmundje dhe përshpejtim të plakjes natyrale të trupit.
Ushqimi luan një rol të rëndësishëm në sigurimin e shëndetit dhe jetëgjatësisë. Për këtë arsye, ne do të shikojmë më pas disa zakone dhe ushqime të të ngrënit që mund të kontribuojnë për të na bërë të dukemi më të vjetër:
Kripa: Mund të fshihet në shumë ushqime, përveç asaj që ne vetë i shtojmë me një grusht sallatës ose ushqimit tonë. Edhe pse nuk na shëndoshet, ai shkakton mbajtje intensive të lëngjeve në trupin tonë dhe rrjedhimisht dehidrim, gjendje e cila lidhet me plakjen e lëkurës sonë. Studimet sugjerojnë se një dietë me pak kripë mund të ngadalësojë procesin e plakjes, kështu që ia vlen ta reduktoni atë.
Uji: Pothuajse me të njëjtën logjikë që vepron kripa, mund të veprojë edhe mungesa e ujit, pra dehidratimi. Falë ujit, lëkura jonë mbahet me shkëlqim, e shëndetshme dhe elastike, ndërsa në të njëjtën kohë uji është edhe një mjet për largimin e substancave të padobishme dhe toksike nga qelizat. Për këtë arsye sigurohuni që të konsumoni sasi të mjaftueshme dhe të qëndroni të hidratuar nëse dëshironi të vazhdoni të keni lëkurë të bukur dhe me shkëlqim.
Alkooli: Studiuesit pretendojnë se alkooli kontribuon në shkurtimin e jetëgjatësisë për çdo pije të konsumuar! Për këtë arsye, konsumimi i saj duhet bërë me kujdes dhe sipas rekomandimeve dhe duhet të preferohen pijet alkoolike që veprojnë për shkak të antioksidantëve që përmbajnë mbrojnë enët, si birra dhe vera, në vend të të ashtuquajturave “pije të forta”.
Sheqeri: Sheqeri kontribuon në plakjen e parakohshme sepse luan një rol të madh në një proces të quajtur glikozilim. Kur sheqeri hyn në qarkullimin e gjakut, ai bashkohet me proteinat dhe fillon të formojë molekula të njohura si produkte përfundimtare të avancuara të glikacionit (AGEs). Këto molekula shkatërrojnë dy proteinat që janë kryesisht përgjegjëse për ruajtjen e elasticitetit dhe qëndrueshmërisë së lëkurës: kolagjenit dhe elastinës. Për këtë arsye, nëse duam të vonojmë plakjen e parakohshme të lëkurës, është mirë të kufizojmë konsumin e ushqimeve të përpunuara dhe ushqimeve të gatshme që kanë përmbajtje të shtuar sheqeri.