Lakra turshi ka aftësi të shkëlqyera shëruese. Ajo përmban rreth 20 mg të vitaminës C, vitaminën A, acidin folik, magnezin, hekurin, fosforin, kalciumin kaliumin, natriumin dhe proteinat.
Është burim i shkëlqyer i vitaminës B12, prandaj rekomandohet veçanërisht për vegjetarianët.
Veçanërisht lakra e kuqe është deri në shtatë herë më shëruese se e bardha.
Kurë për traktin digjestiv
Lakra turshi është ushqim burimor i fermentuar, e pasurar me kultura probiotike në mënyrë natyrale. Prandaj, lakra turshi është shumë e rëndësishme në trajtimin e sëmundjeve të shkaktuara nga çekuilibri i florës së zorrëve, veçanërisht pas terapisë me antibiotikë ose kimioterapisë. Ka efekt të dobishëm për lukthin dhe zorrët, në mikroflorën e tyre duke i bën mirë tretjes.
Gjithashtu ndihmon në tretje e ushqimeve yndyrore dhe shpejton metabolizmin, i cili nxit nxjerrjen e substancave toksike nga trupi dhe pastron dhe rigjeneron mëlçinë. Kështu, pastron gjakun, ngadalëson plakjen dhe forcon rezistencën e trupit.
Shëron plagët dhe djegiet
Lakra turshi përshpejton shërimin e plagëve, dhe vepron tek reumatizma dhe inflamacioni i venave. Lokalisht mund t’a përdorni për të lehtësuar kruarjet e lëkurës për shkak të inflamacioneve të ndryshme alergjike, djegiet e vogla, kafshimet e insekteve, veçanërisht bletët ose grenzat. Në vendin e prekur vendosni një shtresë të fletëve të lakrës turshi dhe mbështilleni me fashë ose garzë. Nëse keni dhimbje koke vini në ballë një fletë të lakrës turshi dhe mbështilleni atë me një garzë.
Njerëzit që hanë shumë lakër turshi janë më të fortë dhe më rezistent ndaj sëmundjeve. Prandaj, lakra turshi rekomandohet veçanërisht për të moshuarit, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe fëmijët.
Përfitimet nga lëngu i lakrës turshi
Lëngu i lakrës turshi ka efekte shumë të favorshme për shëndetin. Është i pasur në vitamina C, E, K dhe B, si dhe vitamina U, një nga vitaminat më të rralla, të rëndësishme për trajtimin e ulcerave në lukth dhe zorrën dymbëdhjetëgishtore. Ndër të tjera, lëngu i lakrës turshi vepron kundër kërpudhave dhe baktereve, mbron kundër inflamacionit, ndihmon me ulçerat dhe trajton mamurllëkun.
Lakra turshi në gatim
Për të përfituar të gjitha vlerat ushqyesve në lakër, konsumojeni të papërpunuar e po ashtu edhe lëngun e saj. Më e shëndetshme është në formën e një sallate. Përveç kësaj, ju mund t’a gatuani, t’a skuqni, piqni dhe t’a kombinoni atë. (MD/SHUPLAKA)