Doni një kujtesë të shkëlqyer? Tashmë është zbuluar edhe ushqimi që përmirëson memorien tonë. Hulumtuesit shkencorë thonë se një substancë kimike tek çokollata, e quajtur flavonol, mund të neutralizojë efektet e deprivimit të gjumit, duke ndihmuar kështu njerëzit që vuajnë nga pagjumësia. Ky studim është i fundit, në linjën e gjatë të kërkimeve shkencore, që konfirmon përftimet e çokollatës lidhur me kujtesën dhe gjumin. Flavanolet janë përbërës natyralë që përmirësojnë funksionin e trurit, së bashku me një sërë efektesh të tjera mbrojtës.
Kjo lloj substance gjendet me shumicë tek kokrrat e kakaos. Çokollata e zezë është një burim i mirë i flavanoleve – prandaj do të ishte më mirë që të konsumoni këtë lloj çokollate. Pavarësisht përfitimeve të saj në shëndetin mendor, shkencëtarët paralajmërojnë gjithmonë mbi efektet anësore potenciale nga abuzimi me çokollatën apo kakaon. (J.V/Shuplaka)