Një studim i ri novator ka zbuluar se një kimikat i përdorur në ambalazhet plastike të ushqimeve dhe pijeve mund të lidhet drejtpërdrejt me dëmtimin e aftësisë për t’iu përgjigjur insulinës, një hormon që ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak. Studimi ofron prova të drejtpërdrejta se kimikati bisphenol A ose BPA mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës tek njerëzit, që do të thotë nivele të larta kronike të sheqerit në gjak dhe një rrezik shumë më të lartë të diabetit të tipit 2, raportoi Business Insider.
Studimi u prezantua në Sesionet Shkencore 2024 të Shoqatës Amerikane të Diabetit. Studiuesit thanë se ky studim tregon se Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) mund të ketë nevojë të rishqyrtojë kufijtë e sigurt për ekspozimin ndaj BPA në shishet plastike, kutitë e ushqimit dhe kontejnerët e tjerë. Studiuesit nga Universiteti Shtetëror Politeknik i Kalifornisë studiuan 40 të rritur të shëndetshëm, të cilët u caktuan rastësisht për të marrë ose një placebo ose një dozë ditore të BPA-së të klasifikuar aktualisht si të sigurt nga EPA.
Discussion about this post