Në fillim të çdo viti, njerëzit priren të vendosin qëllime. Këto synime kanë të bëjnë me shumë fusha të ndryshme, të tilla si qëllimet e tyre profesionale ose personale, të ushqyerit dhe ushtrimet dhe shumë të tjera.
Pra, kush duket të jetë objektivi dominues për vitin 2024?
Dieta duket se i preokupon njerëzit më shumë se çdo gjë tjetër me fillimin e vitit. Siç zbulon një studim i ri, përmirësimi i të ushqyerit është qëllimi më i fortë i këtij viti për 34% të njerëzve, duke mbizotëruar edhe në lidhje me çështjet profesionale (9%) ose personale (22%).
Në mënyrë të veçantë, sondazhi i 2000 pjesëmarrësve zbuloi se zgjedhjet më etike të ushqimit janë qëllimi më i madh i vitit për pothuajse 6 në 10 (57%) të anketuar, të ndjekur nga zhvillimi i zakoneve ditore më miqësore me mjedisin (56%) dhe ulja e konsumit të mishit të kuq. 37%). 63% e tjerë ka të ngjarë të shkëmbejnë atë që hanë sot për alternativa më të shëndetshme , ndërsa 67% planifikojnë të bëjnë të paktën 3 shkëmbime të shëndetshme.
Këto kompromise përfshijnë ngrënien e më shumë gjelit të detit në vend të mishit të derrit (31%), më shumë ujë në vend të pijeve me sheqer (62%), përgatitjen e lëngut mishi të bërë në vend të mallrave të paketuara (59%) dhe ngrënien e frutave në vend të ëmbëlsirave (34%). Gjysma do të rishqyrtojnë gjithashtu zgjedhjet e tyre të mëngjesit, me 85% të shkëmbimit të mishit të derrit me gjelin e detit.
Motivimi që qëndron pas synimeve ushqyese të këtij viti
Me interes të veçantë është përfundimi i hulumtimit të kryer nga OnePoll në emër të Godshall’s Quality Meats, i cili zbulon se motivimi më i fortë i njerëzve është të jenë të shëndetshëm për partnerin e tyre (28%), më shumë se për veten (19%).
Shumica, megjithatë, theksojnë se qëllimet e tyre nuk janë aq të lehta dhe presin të përballen me disa sfida ndërsa përpiqen t’i arrijnë ato. Më shumë se 7 në 10 (73%) mendojnë se do të jetë e vështirë të mësojnë se si të gatuajnë ose të përgatisin alternativa të shëndetshme për vaktet e tyre. Të tjerë besojnë se nuk do të jetë aq e lehtë t’i zbatosh këto synime (59%) dhe të gjesh ushqime të reja të preferuara në vend të atyre që zgjidhnin më parë (51%).
“Zëvendësimi i gjelit të detit për mishin e derrit është një ndryshim i thjeshtë dhe i shëndetshëm për ata që ndjekin një dietë me proteina të lartë ose që kërkojnë të reduktojnë marrjen e yndyrës”, vëren Parker Wallace, pronar i Parker’s Plate. “Përveç shijes së shkëlqyeshme, gjeli i detit ka më pak yndyrë totale dhe gjysmën e yndyrës së ngopur në krahasim me mishin e derrit”.
Kur bëhet fjalë për të bërë zgjedhje më të shëndetshme, gati 8 në 10 (78%) thanë se është më e lehtë të filloni me ndryshime të vogla sesa të ndryshoni të gjithë dietën e tyre. Më në fund, hulumtimi zbuloi se njerëzit priren të tërheqin më shumë (60%) drejt opsioneve që kanë provuar tashmë në të kaluarën.
“Me zakonet miqësore me mjedisin duke u bërë një prioritet gjithnjë në rritje për konsumatorët në vitin 2024, është e rëndësishme të kërkojmë produkte që mbështesin veprime të qëndrueshme dhe të lënë një gjurmë pozitive mjedisore”, përfundon Ron Godshall, president i Godshall’s Quality Meats.
Discussion about this post