A keni parë ndonjëherë disa grimca myku në një fetë bukë dhe keni vendosur ta prisni dhe ta hani pjesën tjetër? Mos u shqetësoni, ne nuk po ju gjykojmë shumë. Në fund të fundit, është një krizë e kostos së jetesës dhe sendet ushqimore nuk janë saktësisht të lira.
Megjithatë, sipas kirurgut të NHS dhe edukatorit shëndetësor të TikTok, Dr Karan Raj, kjo nuk është një ide e mirë dhe në fakt, duke e bërë atë, ju mund të rrezikoni shëndetin tuaj.
Në një video në kanalin e tij të njohur TikTok, kirurgu këshillon se, “duhet të dini se nuk ka asnjë ‘pjesë të pastër’ të bukës së mykur”.
Në video, Raj thotë se “gjërat e paqarta që shihni në sipërfaqe janë vetëm bizhuteritë e kurorës së mykut”. E di, më vjen keq. Por kjo është e rëndësishme.
Ai vazhdon duke thënë, “[gjërat e turbullta] janë fjalë për fjalë organet riprodhuese të ‘sporangiumit’, këto lëshojnë mijëra spore të cilat do të përhapen kudo”.
Ai shton se nëse po i shihni këto, nuk po shihni ‘rrënjët e fshehura’ të quajtura haifi dhe vazhdon të këshillojë jo vetëm të hidhni të gjithë fetën, por në fakt, të gjithë bukën.
Ndërsa Raj pranon se ka myk të dobishëm si antibiotikët dhe madje edhe myk të shijshëm si disa djathë, myku në bukë është shpesh i dëmshëm dhe shton se “thjesht nuk ka asnjë mënyrë për të dalluar nëse myku është i padëmshëm apo jo thjesht duke e parë”.
Kjo është për shkak se disa prej mykut mund të prodhojnë “mikotoksina mjaft të këqija” të cilat mund të jenë vdekjeprurëse.
Së fundi, nëse po planifikoni të theksoni bukën për të vrarë mykun, Raj thotë se kjo nuk do të funksionojë “kështu që thjesht hidhni gjënë e mallkuar me myk”.