Kufizimi i kripës është një taktikë e përdorur kryesisht për të mbrojtur zemrën. Megjithatë, nutricionistët nga Qendra për Shëndet Publik të Universitetit të Vjenës rekomandojnë që të reduktojmë përdorimin e tij , në mënyrë që të parandalojmë njëkohësisht shfaqjen e kancerit .
Sipas hulumtimit të tyre, të publikuar në Gastric Cancer , përdorimi i kripës në shumicën e vakteve u shoqërua me një shans 41% më të madh për të zhvilluar kancer në stomak, krahasuar me konsumin e moderuar të kripës.
Kjo nuk është hera e parë që shihet një lidhje e tillë, pasi studimet e mëparshme në Kinë, Japoni dhe Kore kanë zbuluar se një dietë më e kripur lidhet me këtë rrezik. Megjithatë, kjo është hera e parë që demonstrohet për Perëndimin, pasi kampioni erdhi nga MB.
“Kërkimi ynë tregon lidhjen midis frekuencës së kripës së shtuar dhe kancerit të stomakut edhe në vendet perëndimore,” tha autorja kryesore Selma Kronsteiner-Gicevic, një nutricioniste në Universitetin e Vjenës.
Studiuesit në Universitetin e Vjenës shikuan të dhënat nga 471,144 të rritur nga baza e të dhënave Biobank në MB. Ata vunë re se gjatë një periudhe 11-vjeçare, njerëzit që konsumonin sasi të mëdha kripe kishin 41% më shumë gjasa të zhvillonin kancer në stomak, krahasuar me njerëzit që rrallë shtonin kripë në vaktet e tyre.
Gjetjet e tyre u verifikuan edhe kur studiuesit kontrolluan për variabla të tjerë si mosha, statusi socio-ekonomik dhe zgjedhje të tjera të stilit të jetesës si konsumimi i alkoolit dhe pirja e duhanit.
Megjithëse studimi ishte vëzhgues, studimet e mëparshme kanë sugjeruar se konsumimi i tepërt i kripës mund të gërryejë shtresën mbrojtëse në stomak, duke shkaktuar dëmtim të indeve dhe duke çuar në mutacione kanceroze.
Për sa i përket marrjes ditore të natriumit, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon jo më shumë se 2300 mg, që është e barabartë me rreth një lugë çaji kripë tryezë.
Sipas vlerësimeve të Shoqatës Amerikane të Kancerit (ACS), rreth 26,890 raste të reja të kancerit të stomakut do të diagnostikohen vetëm në vitin 2024, nga këta pacientë, rreth 10,880 njerëz do të vdesin. Edhe pse nëse zbulohet herët ka një shkallë të lartë mbijetese, progresi i saj përparon në heshtje, pasi shumë nga simptomat, si fryrja, shqetësimi i stomakut dhe dispepsi, janë në të njëjtën kohë karakteristike pas një vakti të madh.
Kjo është edhe arsyeja pse studiuesit po përpiqen me studimin e tyre të informojnë për rreziqet e konsumit të tepërt të kripës: “Me studimin tonë duam të rrisim ndërgjegjësimin e publikut për efektet negative të konsumit jashtëzakonisht të lartë të kripës dhe të ofrojmë një bazë për parandalimin e kancerit të stomakut. masat”, përfundoi Dr. Tilman Kühn, një studiues në Universitetin e Vjenës, i cili kontribuoi në hulumtim.