Qumështi është një nga produktet më të konsumuara dhe pirja e tij rregullisht është konsideruar gjithmonë një zakon i shëndetsëhm, veçanërisht për kockat dhe dhëmbët.
Nga më pak se një gotë qumësht (për 100 ml) ne marrim 87.8gr ujë, 120gr kalcium, 4.8gr sheqer në formën e laktozës, 3.9gr yndyrë të përbërë nga acide të ngopura dhe të pangopura, 3.2gr proteina, aminoacide, vitaminat A, B6, B12, C, etj, por dhe lëndë minerale si fosfati, magnezi, etj.
Megjithatë ajo që nuk ju është thënë , është se qumështi duhet të mos jetë pa yndyrë. Kur ky produkt shitet dhe marketohet si një produkt i shëndetshëm pa yndyrë, është një ‘mashtrim’ pasi për të rregulluar shijen, i shtohen sheqerna dhe enzima të tjera.
Një filxhan qumësht me dy përqind yndyrë ka 12.3 gr sheqer, që është e barabartë me ushqimet e përpunuara dhe çokollatat. POR nëse zgjidhni qumësht me pak yndyrë, në të vërtetë konsumoni edhe më shumë sheqer dhe përbërës të tjerë të rrezikshëm.
Hulumtimi, i cili u botua në Gazetën e Shoqatës Amerikane Pediatrike, dha prova që pijet e ëmbla kanë efekte të dëmshme për trupin. Në fakt, konsumimi i sasive të larta të sheqerit mund të shkaktojë diabet, mbipesha dhe sëmundje të tjera të lidhura me inflamacionin.
Sheqeri është jo i shëndetshëm, veçanërisht nëse e konsumoni çdo ditë në doza të mëdha, kjo është arsyeja pse shumë organizata, të tilla si Akademia Amerikane e Pediatrisë dhe Departamenti i Bujqësisë i SHBA, pajtohen që pijet me sheqer nuk janë të mira për trupin.
Këto produkte kalojnë nëpër një sërë procesesh për t’i eleminuar yndyrën dhe për t’i rregulluar shijen.
Me këto procese dhe përbërës të tjerë që u janë shtuar atyre, përfshirë sheqerin, nuk është çudi që shumë njerëz që konsumojnë qumësht me pak yndyrë në mënyrë të rregullt, në të vërtetë janë të trashë.
Sipas ekspertëve, yndyra natyrale e qumështit është e shëndetshme dhe nuk krahasohet me yndyrnat e pangopura që janë të dëmshme.
Duke pasur parasysh këtë, në vend që të shmangni qumështin me yndyrë, në të vërtetë duhet të konsumoni bulmet me yndyrë të plotë.