Sipas një studimi të ri, pijet me sheqer janë të lidhura me më shumë se 2 milion raste të reja të diabetit dhe 1 milion raste të reja të sëmundjeve të zemrës në vit në mbarë botën.
Analiza globale e publikuar në Nature Medicine të hënën nxjerr në pah pabarazitë në rritje shëndetësore. Në Amerikën Latine dhe Karaibe, pijet me sheqer kontribuan në pothuajse një të katërtën (24%) të rasteve të reja të diabetit në vitin 2020.
Në Afrikën Sub-Sahariane, rajoni që ka parë përqindjen më të madhe të rritjes së rasteve nga viti 1990 deri në vitin 2020, pijet me sheqer çuan në më shumë se një në pesë (21%) raste të reja të diabetit dhe më shumë se një në 10 (11%) raste të reja të sëmundjeve të zemrës.
Kolumbia, Meksika dhe Afrika e Jugut janë goditur veçanërisht rëndë, sipas studimit nga studiuesit në Universitetin Tufts në SHBA.
Pijet me sheqer ishin përgjegjëse për pothuajse gjysmën (48%) të të gjitha rasteve të reja të diabetit në Kolumbi. Gati një e treta e të gjitha rasteve të reja të diabetit në Meksikë ishin të lidhura me pijet me sheqer, të cilat ishin gjithashtu të lidhura me më shumë se një të katërtën (27.6%) të rasteve të reja të diabetit dhe 14.6% të rasteve të sëmundjeve kardiovaskulare në Afrikën e Jugut.
Pijet me sheqer treten shpejt, duke shkaktuar një rritje të niveleve të sheqerit në gjak me pak vlera ushqyese. Pirja e tyre rregullisht me kalimin e kohës çon në shtim në peshë, rezistencë ndaj insulinës dhe një mori problemesh metabolike të lidhura me diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës.
Dariush Mozaffarian, një nga autorët e gazetës dhe drejtor i Institutit Tuft’s Food is Medicine, tha: “Pijet e ëmbla me sheqer tregtohen dhe shiten shumë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Jo vetëm që këto komunitete po konsumojnë produkte të dëmshme, por ato shpesh janë gjithashtu më pak të pajisura për t’u përballur me pasojat afatgjata shëndetësore.
Rreth 830 milionë njerëz në mbarë botën kanë diabet, shumica jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në nivel global, duke marrë rreth 17.9 milionë jetë çdo vit. Më shumë se tre të katërtat e këtyre vdekjeve ndodhin në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.
Dr Catherine Kanari, një specialiste e sëmundjeve jo të transmetueshme për Amref Health Africa në Kenia, tha: “Ne po shohim një rritje të popullaritetit të pijeve me sheqer të nxitur nga kultura e influencuesve në internet. Në qendrat urbane, të rinjtë janë në shënjestër të influencuesve të mediave sociale, të cilët paguhen për të promovuar pije me sheqer të markës tek ata, duke plotësuar një boshllëk informacioni të lënë nga mungesa e edukimit të ushqyerjes në shkollë.”
Ajo shtoi: “Në fund të fundit, një rritje e rasteve të diabetit rrezikon të sforcojë sistemin tonë shëndetësor përtej kufijve të tij.”
Autorët e studimit bëjnë thirrje për një sërë masash, duke përfshirë fushatat e shëndetit publik, rregullimin e reklamave të pijeve me sheqer dhe taksat mbi pijet e ëmbla me sheqer. Meksika, e cila ka një nga normat më të larta të konsumit të pijeve me sheqer në botë, vendosi një taksë për pijet në 2014.
“Duhet bërë shumë më tepër, veçanërisht në vendet në Amerikën Latine dhe Afrikë ku konsumi është i lartë dhe pasojat shëndetësore janë të rënda”, tha Mozaffarian. “Si specie, ne duhet të trajtojmë konsumin e pijeve të ëmbla me sheqer.”