Qiqrat janë një nga bishtajoret tona të preferuara. Mund t’i konsumojmë në mënyra të ndryshme, por më klasikja është qiqrat. Dhe cila është pjesa e vështirë për ta bërë atë? Si t’i bëjmë siç duhet pulat tona, në mënyrë që ato të jenë aq të buta sa duhet. Ne kemi mbledhur disa truke që kontribuojnë në përgatitjen e suksesshme të qiqrave dhe i ndajmë me ju më poshtë:
Zgjedhja e duhur e pulsit
Është mirë t’i kushtojmë vëmendje markës së pulseve tona dhe t’i blejmë ato nga prodhuesit që kemi besim. Përndryshe rrezikojmë të mos ziejnë, çfarëdo të bëjmë.
Thithja e nevojshme
Sigurohemi që t’i kemi lagur për të paktën 12 orë, pra nga një natë më parë dhe jo për disa orë të njëjtën ditë, pasi rrezikojmë të mos ziejnë kurrë! Si t’i thithim ato? Në një legen të madh me ujë të bollshëm. Përveç ujit do të sugjeronim të shtonim edhe 1 lugë. lugë kripë – dhe jo sodë – e cila do t’i ndihmojë ata të hapen.
Shpëlarje e mirë para gatimit
Pas njomjes pason gatimi i cili nëse nuk kemi tenxhere me presion zgjat pak… E zbrasim legenin në një kullesë dhe i shpëlajmë shumë mirë qiqrat. Në të njëjtën kohë, fërkojini ato në një peshqir kuzhine për të hequr sa më shumë lëkurë.
Rrjedhja e nevojshme
Fillojmë t’i vendosim qiqrat në një tenxhere me ujë të bollshëm dhe në 10 minutat e para të zierjes e skremojmë ujin.
Roli i karotës dhe qepës
Karota është diçka që ndihmon që supa të trashet dhe të marrë një shije më të ëmbël, sidomos nëse e ziejmë që të zbutet dhe shkrihet në supë. Të njëjtin rol ka edhe qepa. E fusim te plote ne qiqrat dhe ngadale leshon lengun duke kontribuar ne trashjen e supes tone.
Koha e vlimit
Duhen të paktën një deri në një orë e gjysmë zierje, në varësi të sasisë së vlimit të tyre dhe varësisht nga sa i kemi lagur në mbrëmje. Synimi është që ato të zbuten mjaftueshëm, por të mos prishen ndërsa i përziejmë me lugë.
Multi-Rhodoblender
Një ide për një teksturë më të mirë është që në fund të gatimit të merrni një sasi pulsi dhe ta bëni pure në multiro, blender ose rodoblender. Më pas, këtë masë do ta hedhim sërish në tenxhere dhe do ta lëmë të ziejë disa herë dhe të trashet supën tonë.
Në arkivin tonë do të gjeni shumë ide të shijshme për supat me qiqra dhe sigurisht bishtajore të tjera, si supa me qiqra Sifneiki nga shefi i kuzhinës Sotiris Evangelos.
Discussion about this post