Presioni i gjakut është matja e presionit të gjakut brenda sistemit të qarkullimit të gjakut. Tensioni i shëndetshëm ose normal i gjakut karakterizohet si më shumë se 120 mbi 80 dhe më pak se 140 mbi 90 (120 / 80-140 / 90). Nëse është më e lartë se ajo, domethënë 150/100, ju do të konsideroheni të keni presion të lartë të gjakut, që mund të jetë shkak për shqetësim.
Tensioni i lartë i gjakut, i njohur ndryshe edhe si hipertension, ndodh kur presioni i gjakut shkakton zgjerimin e mureve të arteries. Ky presion mund të shkaktojë dëme të enëve të gjakut që shpesh çon në sëmundje të zemrës, goditje, ndër problemet e tjera kërcënuese për jetën.
Të gjitha lajmet e këqija mënjanë, ka një lajm të mirë që vjen në formën e ushqimeve të shëndetshme që mund të parandalojnë, ulin dhe madje ta rikuperojnë dëmin e zemrës të shkaktuar nga presioni i lartë i gjakut. Këtu janë pesë nga ato ushqime.
- Bollgur
Bollguri njihet prej kohësh si një ushqim me vlera ushqimore dhe shumë i rëndësishëm për zemrën. Ishte në 1995 kur FDA zyrtarisht aprovoi një kërkesë për shëndetin e zemrës nga kompania Quaker Oats. Në fakt, ky ishte kërkesa e parë shëndetësore e bazuar në ushqime e miratuar nga FDA për t’u tregtuar në kutinë e një produkti.
Tanimë, 23 vjet më vonë, Quaker Oats dhe disa ushqime të tjera të bëra nga tërshëra kanë vulën “Heart Healthy” , pra një zemër e shëndetëshme, të miratuar nga FDA. Vlera ushqimore e bollogurit për zemrën qëndron në faktin se ky ushqim ka aftësinë për të ofruar fibra të lartë, yndyrë të ulët, dhe sodium të ulët, çka është perfekte për njerzit me hipertension.
- Bananet
Bananet kanë disa vitamina të shëndetshme si vitaminat C dhe B-6. Ata gjithashtu japin në karbohidrate, proteina, fibra dhe magnez. Por një nga gjërat për të cilën bananet janë më të njohura, dhe që është tepër e rëndësishme për zemrën tonë është Kaliumi.
Kaliumi ndihmon në zvogëlimin e presionit të gjakut duke balancuar efektet negative të kripës. Kripa mban ujë, gjë që mund të jetë problematike nëse veshkat tona nuk mund ta heqin qafe. Sa më shumë lëng që kemi në trupin tonë, aq më i lartë do të jetë presioni i gjakut.
Patate
Nëse bananet nuk janë ushqimi juaj i preferuar kjo nuk është ndonjë problem. Kjo sepse në listën e ushqimeve kemi një sër opsionesh të cilat mund të na ndihmojnë të marrim atë që na nevoitej nga bananja, kaliumin. Një ndër ushqimet me potencialin më të lartë të kaliumit që rekomandohet pas bananes është patatja. Një patate, ajo përmban rreth 897 mg kalium. Kjo është 25 për qind e shumës së rekomanduar të kaliumit në trupin tonë.
- Çokollata e zezë
Ka shumë përfitime të shëndetshme për zemrën tek çokollata e zezë – pothuajse shumë për t’u listuar. Një shufër 100 gramëshe me kakao përmban rreth 70-85% fibra, hekur, magnez, bakër, mangan, si dhe shumë kalium, fosfor, zink dhe selen.
Studimet kanë treguar se çokollata e errët mund të përmirësojë rrjedhjen e gjakut dhe presionin e ulët të gjakut dhe një studim i vitit 2015 zbulon se konsumimi i çokollatës se errët ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare (CVD). Studimi sugjeron që deri në 100 gramë në ditë të çokollatës së zezë për të ulur rrezikun e CVD-ve.
Megjithatë pavarësht kësaj duhet të kujtojmë, se 100 gram (3.5 ounces) është një sasi mjaft e madhe çokollate për tu konsumuar, pasi që ka një sasi të madhe të kalorive (647 për të qenë e saktë), si dhe 42g yndyrna dhe 24g sheqer.
- Berries
Berries si boronicat, luleshtrydhja, mjedra, manaferra … me të vërtetë çdo gjë me fjalën berri në të, janë një burim i mirë i polifenoleve sidomos anthocyanins, micronutrients, dhe fibra. Edhe pse për 40 vjet rresht fibra ka qenë numri një i ushqimeve i lidhur me uljen e presionit të gjakut, edhe manat përsa iu përket përfitimeve të tyre lidhur me këtë gjë nuk mbeten pas.
Pra, piqni vetë disa bollgur, me në krye manaferrat e banane , shtojini edhe një çokollatë të errët si për fund dhe konsiderojeni veten me fat duke ngrënë vaktin më të shëndetshëm të ditës për zemrën tuaj.