Gratë që nuk hanë peshk mjaftueshëm gjatë fazave të hershme të shtatzënisë, janë më të rrezikuara për të patur një fëmijë të parakohshëm, thuhet në një studim të fundit.
Nënat, të cilët në gjakun e tyre kishin nivelet më të ulëta të acideve yndyrore omega-3 gjatë tremujorit të parë dhe të dytë, ishin dhjetë herë më të rrezikuar nga lindja e parakohshme sesa gratë me nivelet më të larta.
Gratë shtatzëna të cilat kishin nivel më të ulët të acideve yndyrore kishin rrezik 2,7 herë më të lartë.
Acidet yndyrore gjenden tek peshqit siç janë skumbri i Atlantikut, anchovies, salmon dhe ton dhe lloje të pakta si cod dhe haddock.
Studimi tregoi se përqendrimet e ulëta të këtyre acideve yndyrore me zinxhirë të gjatë mund të jenë një faktor i fortë rreziku për lindjen e parakohshme.
Ata që shmangnin peshkun në dietën e tyre mund të dëmtonin foshnjën e palindur. Rreth tetë në 100 lindje në Mbretërinë e Bashkuar lindin para kohe.
Hulumtuesit nga Harvard T.H. Chan Shkolla e Shëndetit Publik në Boston, Masaçusets dhe Statens Serum Institut në Kopenhagë tha se gjetjet theksuan rëndësinë që nënat shtatzëna të bëjnë përzgjedhjen e tyre kur është fjala për llojin e peshkut që duhet të konsumojnë.
(M.Q/Faxweb)
Discussion about this post