Alergjitë e kikirikut mund të bien në mënyrë dramatike nëse prindërit u jepnin foshnjave të tyre gjalpë kikiriku të butë midis moshës katër dhe gjashtë muajsh, përfundon një studim i ri. Jepni gjalpë kikiriku foshnjave për të ulur normat e alergjive me 77%, thonë shkencëtarët. Dhënia e foshnjave me gjalpë kikiriku të butë midis moshës 4 dhe 6 muajsh mund të shkaktojë rënie të madhe të alergjive ndaj kikirikut, thonë shkencëtarët.
Studiuesit zbuluan se ekzistonte një “dritare e qartë e mundësive” për t’i ekspozuar foshnjat ndaj kikirikëve dhe për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të një alergjie prej tyre.
Ajo duhet të bëhet deri në moshën gjashtë muajshe, zbuluan shkencëtarët dhe madje edhe më herët, në katër muaj, për foshnjat me ekzemë, e cila është një faktor rreziku për alergji.
Futja e produkteve të kikirikut në dietën e të gjitha foshnjave deri në gjashtë muaj mund të zvogëlojë alergjinë ndaj kikirikut në të gjithë popullatën deri në 77%, zbuloi studimi. Por pritja për të prezantuar produktet e kikirikut deri në ditëlindjen e parë të foshnjës do të çonte në vetëm një ulje prej 33%. Shumica e alergjive ndaj kikirikut janë zhvilluar tashmë në kohën kur një fëmijë mbush një vjeç.
Alergjia nga kikirikët prek rreth 2% (1 në 50) të fëmijëve në MB dhe është rritur në dekadat e fundit, sipas Allergy UK. Studimi thekson se foshnja duhet të jetë e gatshme zhvillimore për të filluar ushqimet e ngurta dhe duhet t’i jepet gjalpë kikiriku ose ushqime të përshtatshme për fëmijën – jo kikirikë të plotë ose të thyer.