‘The Independet’ shkruan se një nga arsyet pse koka dhëmb nga vera nuk është teprimi I pijes së saj.
Shkenctarët besojnë se faktorët janë taninet, sheqeri dhe histaminet.
Taninet janë antioksidantë që gjenden në lëvoren e rrushit, fara dhe gjethe, dhe për shkak të tyre keni thatësi në gojë, pas natës së “lumtur”.
Faktori i dytë sheqeri. Kur të përzihet me alkool, trupi ka nevojë për sasi të mëdha të ujit për të tretur këtë përzierje, kështu që nëse nuk jeni mjaft të hidratuar, mund të keni dhimbje koke.
Faktori i tretë është histamina, apo një bashkëdyzim që lëshohet gjatë reaksioneve alergjike që mund të aktivizohet me konsumimin e ushqimeve dhe pijeve të caktuara që kërkojnë procesin e pjekjes (të tilla si vera) dhe simptomave të ngjashme me alergjinë.
Si të shmangim të gjitha këto pasoja me konsumin e verës?
Dr. Seymour Diamond, nga fondacioni kombëtare amerikan për dhimbje koke, beson se para se të fillojë pirja e verës duhet të pini dy gota me kafe të fortë, sepse kafeina ngushton enët e gjakut dhe kështu zvogëlon efektet e marrjes së alkoolit.
Gjithashtu, një nga këshillat është që të pini ngadalë dhe gjatë mbrëmjes patjetër duhet pirë një gotë me ujë për çdo gotë me verë. Në dhimbjen e kokës ndikon edhe lloji verës që zgjidhni.
Verërat e tharta kanë një përmbajtje të ulët të sheqerit dhe janë një zgjidhje më e mirë se verërat e ëmbla. (M.D/SHUPLAKA)